scoalapucheni@
yahoo.com
telefon/fax:
+4 0245670509
Director: prof. Șerbănescu Liliana
Com. Pucheni
Jud. Dâmbovița
România
Cod poștal 137380

 

ÎNALȚAREA DOMNULUI - ZIUA EROILOR

joi, 13 iunie 2013

           Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, după Paști. Este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. În această zi creștinii se salută cu "Hristos S-a înaltat!" si "Adevarat S-a înaltat!".
            Hristos S-a înaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia să nu se lase copleșiti de durerea despărțirii. Din Sfanta Scriptură aflăm că Mantuitorul Și-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta S-a înalțat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor (F.A. 1,9).
           Cea mai veche mențiune despre sărbătoarea Înalțării Domnului o găsim la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea "Despre sărbatoarea Paștilor", compusă în anul 332. Din această lucrare reiese ca Înalțarea Domnului era sărbătorita în acea vreme odata cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Spre sfârșitul secolului al IV lea, începutul secolului V, sărbătoarea Înălțării s-a desparțit de cea a Pogorarii Sfantului Duh (Rusaliile), fiind prăznuită în a 40-a zi dupa Înviere, dată care va rămane stabilită pentru totdeauna în calendarul bisericesc.
            Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească, lucru prevăzut şi de legea 379/2003, prin care cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, adică Sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată ca Zi a Eroilor, zi în care în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe se săvârşesc slujbe de pomenire în memoria tuturor eroilor căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă,libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
             În România, eroii martiri se pot calcula în milioane de vieţi pierdute pe câmpurile de luptă, în închisori şi deportări, iar astăzi, cînd ne înălţăm eroii, să ne gândim cu pioşenie şi la puchenarii noştri care au luptat şi şi-au dat viaţa în războiul de independenţă de la 1877 sau în cele două războaie mondiale.
             Aşa cum avem datoria morală de a cinsti memoria părinţilor şi bunicilor, să nu ne lăsăm pradă vremurilor şi să îngrijim monumentele eroilor. Să le slăvim amintirea cu flori, să rememorăm în reculegere, cu firească emoţie, faptele de vitejie, izbînzile şi înfrîngerile, sacrificiile şi suferinţele îndurate, pe cei ştiuţi şi neştiuţi, căzuţi pe câmpurile de bătălie, „Pentru Ţară, pentru Glorie, pentru Drapel!".
           Elevii școlii noastre,  însoţiţi de cadre didactice şi de  părinti au fost prezenți astăzi pentru a marca, împreuna cu oficialități ale comunei, veterani de război (puţini… câţi au mai rămas…), sărbătoarea Înălţării Domnului, precum şi Ziua eroilor şi matririlor neamului.
            După parastasul de pomenire a celor căzuţi pentru ţară şi credinţă, au urmat depunerile de coroane, apoi un program de cântece și poezie sustinut de elevii claselor I-V. 
       

 









 


   

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

MISIUNEA ȘCOLII GIMNAZIALE ”NICOLAE VLAD” PUCHENI

Școala noastră își propune să ofere oportunități multiple de învățare, dar și o alternativă de petrecere utilă și plăcută a timpului liber; ne dorim să răspundem nevoii de educare și informare a membrilor comunității, să consolidăm relația cu familia, astfel încât elevii noștri să fie mai fericiți, mai prietenoși.

Traducere

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Totalul afișărilor de pagină